Nopean Toiminnan Joukot (NTJ) on ollut osa wippii workin palvelutarjontaa jo vuodesta 2014. Ahkerista käsipareista rakentuvan keikkamiespoolin kokoaminen ei kuitenkaan syntynyt yhdessä yössä. Seuravassa blogitekstissä mies NTJ:n takana, Heikki-Veli Nykänen avaa nopean toiminnan joukkojen syntytarinan, jota värittää oivallukset, oikea ajoitus ja Sherlock Holmesmainen kyky ratkaisuiden etsintään.

blogit / 26.10.2017

Päivitetty 26.10.2020: Tämä artikkeli on vanhentunut ja Nopean Toiminnan Joukot kulkee nykyään Keikkatiimi.fi palvelun nimellä. Voit lukea lisää palvelustamme Keikkatiimi.fi -sivulla


Nykyään saa kuulla monista eri kanavista siitä kuinka työn tekeminen sirpaloituu, siitä tulee pätkittäistä, ja kuinka pitkää työsuhdetta on vaikea tai jopa mahdotonta löytää. Ehkä en nyt aivan allekirjoita sitä että pitkäaikaista työtä olisi mahdotonta saada, mutta näyttäisi siltä että muutos lyhyempiin työsuhteisiin on selkeästi vauhdissa. Toinen runsaasti uutisoitu aihe automaation kehityksestä ja siitä kuinka koneet vievät tulevaisuuden työt, ei tätä ainakaan tule jatkossa helpottamaan. Me Wippii Work:llä pyrimme aina löytämään asiakkaita joilla on tarve saada työvoimaa pidemmäksi aikaa, mutta meiltäkin kysytään kasvavissa määrin ratkaisuja joilla työtä voitaisiin tehdä joustavammin ja pitkään tämä oli meille lähes mahdoton yhtälö ratkaistavaksi. Yhdenlaisen ratkaisun me olemme kuitenkin löytäneet ja tässä blogissa kerron hieman sen synnystä. Mutta ennen kuin pääsemme tähän, hypätäänpä muutama vuosi taaksepäin samaisiin syksyisiin tunnelmiin joista tämän blogin kirjoitus hetkellä nautimme.

Melko tasan tarkkaan 4 vuotta sitten lokakuussa 2013 Wippii Workillä oli jälleen edellisvuosien malliin täysi tohina päällä haastatellessa lumityöntekijöitä silloin jo kolme talvea toiminutta Wippii Work:in Lumipalvelua varten. Olimme saaneet runsaasti uusia asiakkuuksia joiden käsilumitöistä tulisimme tänäkin talvena huolehtimaan 100% ja tätä varten hakisimme noin 100 työntekijää. Jo aikaisempina talvina olin miettinyt että “on tämä hurjaa hommaa kun me haastattelemme näin paljon porukkaa ja sitten kuitenkin loppujen lopuksi lyhyen (etenkin täällä etelässä) lumisesongin jälkeen tämä sama porukka jatkaa matkaansa kevään tuuliin kuka mihinkin.”

Yhtä kaikki, pääsimme jälleen tavoitteeseen. Vakiokohteemme olivat miehitetty, työntekijöillä oli kartat, työvälineet ja motivaatio kohdallaan. “Bring it on LUMI!” No sitten saatiin jopa pääkaupunkiseudun mittakaavassa poikkeuksellisen lumeton talvi… Toki me ja työntekijämme ymmärsimme että säiden armoilla tässä töitä tehdään ja välillä tulee pätkiä kun töitä ei ole. Mutta nyt mentiin jo tammikuussa eikä lunta tainnut olla tullut kuin kerran sen verran että sitä piti lähteä poistamaan.

Meillä oli siis yli 100 työntekijää jotka olivat halukkaita tekemään keikkatyötä lumen parissa, mutta ei töitä heille. Moni työntekijä kysyikin että “ei teillä olisi mitään muuta työtä tarjota?”. Mutta vaikka luonnollisesti henkilöstöpalveluna asiakkaillemme haemme jatkuvasti uusia osaajia, niin nämä tehtävät olivat pääasiassa erityisosaamista vaativia, taikka muutoin sellaisia että niissä vaadittiin sitoutumista pidemmäksi aikaa kuin monella oli mahdollista. Lumityöntekijöillemme jouduimme siis “EI OOTA” tarjoamaan. Vaikka lumityö on itsessään keikkaluontoista, pystyimme kuitenkin sään mukaan lupaamaan aina runsaasti työtä kun lunta tulee. Ja vaikka olisimme voineetkin tuolloin tarjota muuta keikkaluontoista hommaa, niin eihän työtön voisi ottaa vastaan lyhyitä keikkoja. Työttömälle tulisi tästä helposti vain ongelmia ja lisävaivaa, sillä silloin osa tuista peritään takaisin ja joudut tätä itse hankalasti selvittämään virastoissa, jos olet vahingossakaan mennyt tekemään palkkatyötä.

Mutta sitten vuoden 2014 alusta tuli voimaan laki työttömyysturvan suojaosasta joka mahdollisti sen, että työttömän oli mahdollista tehdä 300€ edestä työtä kuukaudessa ilman, että se vaikuttaisi tukiin. Mietin heti että “nyt on tehty eduskunnassa oikea ratkaisu jolla aktivoida ihmisiä jotka eivät ole onnistuneet saamaan vakituisempaa työtä”. Työttömälle joka on muutoin tukien varassa, tuo 300€ kuukausittainen lisä olisi todella merkittävä raha”. Lisäksi se että teet oikeaa työtä, edes vähän kerrallaan auttaa pitämään mielen virkeänä kun elämä ei ole ainoastaan neljän seinän tuijottelua. Tiesin myöskin, että jokaisella yrityksellä tulee jossain vaiheessa hetkiä kun he miettivät mistä saisi yhdeksi päiväksi jonkun tekemään tämän ja tuon työn, sillä tälläisistä yllättävistä työvoimatarpeista olivat asiakkaani satunnaisesti myös minulta tiedustelleet ratkaisua.

Tästä syntyi ajatus että alkaisimme tarjoamaan ns. mikrokeikkoja työntekijöillemme. Ajatus oli että työntekijöiden pitää olla työn keikkaluontoisuudesta johtuen vapaa koska tahansa myös kieltäytymään keikoista, sillä emmehän tiedä yhtään kuinka paljon tälläistä piilevää tarvetta on olemassa ja eikä kukaan odota 24/7 puhelimen ääressä valmiina töihin, vaikka olisi kuinka motivoitunut. Tämä myöskin tarkoitti että meillä oli oltava kohtuullinen määrä työntekijöitä jotka olisivat valmiita keikkatöihin, jotta pystyisimme aina varmistamaan, että saamme työntekijöitä asiakkaillemme heidän tarvitsemansa määrän. Halusimme myöskin rajata mitä asiakkaillemme lupaisimme palvelumme kautta. Määritimme.palvelun toimittamaksi minimiyksiköksi ns. ahkeran käsiparin, sillä vaikka listoillamme on loistotyyppejä joiden osaaminen vaihtelee insinööristä- banquetti tarjoilijaan, emme halunneet luvata liikaa, vaan rajata lähtökohdan jonka pohjalta pystymme lupaamaan työntekijän aina asiakkaalle ja vaikka samalle päivälle tilauksesta. Toki heti alusta asti meiltä on kysytty tekijöitä myös erillistä ammattiosaamista vaativiin tehtäviin ja monesti pystymmekin auttamaan, mutta se ei ollut palvelumme toiminta-ajatus.

Seuraavaksi palvelulle piti keksiä nimi. Pallottelimme mm. seuraavia ehdotuksia Wippiin Pika-Apu, Keikkalaiset, Apujoukot, Nopean Toiminnan Joukot ja Ahertajat. Näistä loppusuoralle jäivät Wippiin Pika-Apu ja Nopean Toiminnan Joukot. Pitkällisen väännön jälkeen päädyimme siihen, että tätä uutta palveluamme tultaisiin kutsumaan Nopean Toiminnan Joukoiksi. Syitä valintaan oli kaksi. Ensinnäkin koska kyseessä on ratkaisu yritysten lyhyen ajan tarpeisiin, oli todennäköinen työvoiman tarve myöskin syntynyt äkillisesti ja tähän tulisi vastata nopeasti. Toisekseen uskoimme, että nimenä Nopean Toiminnan Joukot olisi sopivan hupsu ja vaikka nimen armeija henkisyys meillä mietityttikin, niin lopulta päätimme että ainakin se jää mieleen joka tietenkin on uudelle palvelulle tärkeää. Nimi myöskin lyhentyisi napakaksi NTJ:ksi.

Talven jäädessä maaliskuun lopulla taakse ja lumityöntekijöiden määräaikaisten työsopimusten päättyessä starttasimme Nopean Toiminnan Joukot. Alkuun kerroimme tietenkin lumityöntekijöillemme mahdollisuudesta jatkaa listoillamme NTJ:n parissa ja tästä saimme hyvän ydintiimin joille tarjota keikkatyötä. Luonnollisesti kehotimme heitä edelleen aktiivisesti hakemaan myöskin vakituisempaa työtä, kuten teemme edelleen kun haastattelemme uusia työntekijöitä Nopean Toiminnan Joukkoihin. Sillä palvelun luonteesta johtuen meidän on mahdotonta luvata tarkkaa määrää tunteja kuukaudessa.

Aloitimme markkinoimaan uutta palveluamme aktiivisesti nykyisille asiakkaillemme ja hiljalleen aloimme saamaan yksittäisiä tilauksia sieltä täältä. Haastattelimme jatkuvasti lisää työntekijöitä sitä mukaan kun saimme lisää tilaajia, sillä tahdoimme varmistaa että meillä on aina tarvittava määrä ahkeria käsipareja asiakkaidemme palvelemiseksi. Tätä piilevää ja vähemmän piilevää lyhytaikaista tarvetta työlle selkeästi on olemassa, sillä palvelumme käyttö kasvoi tasaisesti. Vastasin itse vielä vuoteen 2016 asti kaikkien uusien NTJ työntekijöiden haastattelemisesta, työhön osoittamisesta ja varustamisesta. Mutta samalla oli vastuuni myös Wippii Workin myynnissä hoidettava ja täten lähdimme palkkaamaan uutta Team Leaderiä vastaamaan keikkalaistemme työllistämisestä.

Nyt Nopean Toiminnan Joukkojen päivittäisestä toiminnasta vastaa jo kolme täysipäiväistä Team Leaderiä, joukoissamme on 130 keikkatyön nälkäistä työntekijää joista vajaa parikymmentä työntekijää tekee kuukausittain niin paljon keikkoja, että he työskentelevät lähes täyspäiväisesti. Osalle riittää että he saavat tehdä sen 300€ kuukaudessa lisää ja lopuille keikkaa riittää heidän toiveidensa mukaisesti muutamana päivänä viikossa tai kuukaudessa. Onpa joukoista noussut kaksi henkilöä myös nokkamieheksi keikoillemme.
Työtä on ollut niin monenlaista että jos alkaisin luettelemaan niitä, niin tästä blogista tulisi varmasti kolme kertaa niin pitkä kuin se jo nyt on. Mutta ehkäpä mieleen jäänein keikan nimitys on ollut “Sähköpostiviestien personofioija”. Tässä Kuluvan vuoden syyskuussa rikoimme myös NTJ:n käyttömäärän ennätyksen, kun asiakkaidemme palveluksessa eri puolilla pääkaupunkiseutua työskenteli 50 yhtäaikaista keikkatyöntekijää.

Olit sitten työstä kiinnostunut työnhakija, taikka sitten työllistäjä jolla on tekemätön työ, tutustu palvelumme nettisivuihin osoitteessa www.ntj.fi ja saat tietoa selkeästä palkkauksesta ja hinnoittelustamme.

Niin ja siitä Lumipalvelustamme, se jatkaa edelleen toimintaansa ja meillä on haku käynnissä tulevan talven lumitöitä varten. Asiakkaita joiden lumitöistä vastaamme on niitäkin ennätyspaljon, joten jos kaipaat talvelle lisätienestiä josta saa hyvän palkkauksen ja kunto kasvaa, alla olevista linkeistä vaan mukaan porukkaan! Ja jos kävisi jälleen niin että lunta ei saataisikaan tarpeeksi, pystyy Nopean Toiminnan Joukot nykyään tarjoamaan varmasti monipuolista keikkaa tästä huolimatta!

Tule mukaan tekemään kanssamme “Lähes mitä tahansa”.

Heikki-Veli Nykänen, vanhempi myyntipäälikkö @ Wippii Work Oy

Hakemus Nopean Toiminnan Joukkoihin

Hakemus Käsilumityöntekijäksi