Siirry sisältöön
Blogit

Monilla toimialoilla on nyt kova työvoimapula – Miten onnistua rekrytoinnissa?

Kirjoittaja:

Joonas Hyttinen

Tietohallintojohtaja
Julkaistu 17.09.2021 Lukuaika: > 5 min

Koronatilanne on muuttanut paljon asioita työmarkkinoilla. Viimeisen vuoden sisällä monet työntekijät ovat joutuneet vaihtamaan työpaikkaa tai jopa toimialaa ja tämä puolestaan aiheuttanut tietyille aloille työvoimapulaa. Tutustumme tässä artikkelissa tekijöihin, joiden avulla yritykset voivat onnistua paremmin rekrytoimaan osaavia työntekijöitä.  

​​Keskuskauppakamarin 1 300 jäsen­ yritykselleen tekemän kyselyn perusteella lähes 75 prosenttia yrityksistä kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta. ELINKEINOELÄMÄN tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Antti Kauhanen arvioi, että tämä johtuu pääosin tilapäisestä työvoiman liikkumisesta toimialojen välillä, sillä koronan takia tietyillä toimialoilla työpaikat ovat kadonneet epidemian takia kokonaan. Lisäksi monet, jotka ovat pakon edessä joutuneet vaihtamaan työpaikkaa, eivät välttämättä halua palata vanhalle työpaikalleen tai samalle toimialalle edes tulevaisuudessa. Tämä voi aiheuttaa painetta yrityksille jotka työvoimapulasta kärsivillä toimialoilla yrittävät rekrytoida uutta väkeä. Yritysten pitää siis kilpailla entistä kovempaa työvoiman saatavuudesta ja osaavista työntekijöistä.

Kävimme rekrytointiasiantuntijoidemme kanssa läpi mistä yritys voi löytää työvoimapulan keskellä työntekijöitä. Tämän lisäksi listasimme 4 tekijää, joilla voit vaikuttaa työvoiman saatavuuteen ja onnistuneeseen rekrytointiin. Nämä tekijät korostuvat etenkin niissä yrityksissä, jotka kärsivät tällä hetkellä työvoiman heikosta saatavuudesta.

Miten yritys voi työvoimapulan keskellä löytää työntekijöitä?

Uusien työntekijöiden palkkaaminen

Työttömien työnhakijoiden määrä on pandemian takia edelleen korkea, minkä takia työvoimaa on saatavilla. Työnhakijoita siis löytyy, mutta uuden tai uusien työntekijöiden palkkaamisessa saattaa tällä hetkellä korostua kouluttamisen tarve. Tällöin voidaan hyödyntää esimerkiksi palkkausta työssäoppimisen ja/tai oppisopimuksen kautta. Kun kokeneista osaajasta on pulaa uuden työntekijän palkkaaminen voi silti aiheuttaa vaikeuksia aloilla, jossa on työvoimapulaa. Rekrytointiyritykset voivat tarjota tässä auttavaa kättä.

Lomautettujen työntekijöiden rekrytoiminen

Esimerkiksi majoitus- ja ravitsemisalalla on lomautettu työntekijöitä koko maassa runsaasti. Yritysten ja eri alojen elpyminen pandemian aiheuttaman kysynnän laskun takia vaihtelee, jonka takia kannattaa kartoittaa esimerkiksi työvoimatoimistojen ja rekrytointi yritysten avulla oman toimialan mahdollisesti lomautettujen työntekijöiden saatavuutta.

Millä tekijöillä voit vaikuttaa houkuttelevalta työnantajalta?

Pandemia on aiheuttanut paljon epävarmuutta työmarkkinoilla ja nyt myös työntekijät ovat entistä tarkempia, siitä millaiseen työpaikkaan he ovat halukkaita työllistymään. Tämä korostaa entisestään työnantajan tarvetta panostaa kilpailukykyisyyteen ja oikeasti mielekkääseen työnkuvaan. Työnantajan tulisi tuoda esille, miksi juuri heille kannattaisi työllistyä ja tätä olisi hyvä korostaa jo rekrytointivaiheessa. Mikäli olet siis rekrytoimassa lähiaikoina, kartoita tästä ne tekijät jotka ainakin vaikuttavat siihen, kuinka moni kiinnostuu työpaikastasi.

Listasimme tärkeitä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen rekrytointia:

1. Kilpailutekijöiden päivitys rekrytoinnissa – Ole houkutteleva työnantaja 

Pandemia asettaa uusia haasteita työvoiman saatavuudelle, ja kun työnhakijalla on valta, työnantajat joutuvat laittamaan itsensä likoon houkutellakseen parhaat osaajat. Hyvistä osaajista kilpaileminen korostuu tulevaisuudessa entisestään, sillä nuoret osaajat hakevat yhä enemmän työtä painottaen yritysten houkuttelevuutta työnantajana. Tätä yleensä etsitään visuaalisessa muodossa, moderneissa kanavissa. Tässä muutamia osa-alueita, jotka on hyvä ottaa huomioon:

Työnantajakuva; Uratarinat, työntekijöiden kertomukset

Työnhakijat arvostavat aitoa kuvaa työnantajan arjesta. Tähän hyvä työkalu on käyttää nykyisten työntekijöiden avulla tehtyjä haastatteluja ja referenssejä.  Audiovisuaalinen sisältö on nykyaikainen ja tehokas tapa onnistua tässä. Aitoa sisältöä yrityksesi sisältä auttaa työntekijää hahmottamaan paremmin millaiseen työpaikkaan hän on hakemassa.  — Nappaa siis videoita yrityksesi arjesta esimerkiksi työntekijöiden kertomana!

Tekoälyn hyödyntäminen hakuprosessissa

Työpaikkojen etsimiseen kuluu työnhakijalla monesti paljon aikaa. Hakuprosessia voi helpottaa teknologian avulla huomattavasti esimerkiksi verkkosivuille implemenetoiduilla interaktiivisilla chatboteilla tai osallistavilla lomakkeilla. Lisäksi työhakemuksen jättäminen olisi hyvä olla mahdollisimman helppoa —  hakemuslomakkeet joiden täyttämiseen kuluu tolkuttomasti aikaa, ovat raskaita työnhakijan näkökulmasta.

Kulttuurista, työilmapiiristä, työsuhde-eduista ja työtehtävien monipuolisuudesta kertominen on tärkeää

Palkka on vain yksi tekijä osaavan työvoiman sitouttamisessa. Tuo selkeästi esille työpaikkailmoituksissa ja sivustolla mahdolliset työsuhde-edut, työtehtävien monipuolisuuden ja mahdollisuudet etenemiseen sekä itsensä kehittämiseen. Monesti nämä ovat ratkaisevia kilpailutekijöitä, jotka vaikuttavat työntekijän kiinnostukseen ja rekrytoinnin onnistuessa myös pitkäaikaiseen viihtymisen työpaikalla. Tärkeintä on kommunikoida selkeästi yrityksen eduista, jotta ne ovat työnhakijalla tiedossa. — luontaisedut eivät kuitenkaan yksin riitä, ja sen takia esimerkiksi yrityksen tekemät esittelyvideot joihin työnhakija voi helposti samaistua voivat auttaa kiinnostuksen luomisessa!

2. Näkyvyyden lisääminen

Rekrytoinnissa korostuu paitsi työilmoituksen sisältö, mutta myös rekrytoivan yrityksen kotisivut sekä sosiaalinen media (FacebookInstagram sekä Linkedin) joissa on hyvä olla sisältöä, joka on suunnattu myös potentiaalisille työnhakijoille. Sosiaalisessa mediassa näkyminen ja kanavien aktiivinen käyttäminen kannattaa etenkin silloin kun työvoimasta on pulaa. Ole siis työnantajana näkyvillä siellä, missä potentiaaliset työntekijät käyttävät päivässä eniten aikaa.

3. Rekrytointikanavien käyttäminen

Rekrytointikanavien käyttö on järkevää, kun yritys etsii uusia osaajia. Yleensä työnhakijat selaavat kaikille tuttuja samoja rekrytointisivuja ja on tärkeää, että yrityksesi hakuilmoitukset näkyvät myös siellä. Monien kanavien käyttö on yrityksille maksutonta (esim. Duunitori ja mol.fi) ja siksi ei kannata jättää näitä kanavia hyödyntämättä. Riippuen työtehtävästä, kannattaa myös harkita mahdollisuuksien mukaan yksittäisen ilmoituksen näkyvyyden lisäämistä maksetuilla kohderyhmälle suunnatuilla mainoksilla tai kampanjoilla esim. Facebookissa tai Linkedinissä.

4. Henkilöstöpalvelujen hyödyntäminen 

Kun rekrytointi on toistuvaa esimerkiksi kasvun tai isomman yrityksen tapauksessa, kannattaa mukaan ottaa rekrytointikumppani, joilla on vankkaa kokemusta rekrytointiin liittyen. Henkilöstöpalveluiden käyttö vapauttaa monesti todella paljon yrityksesi avainhenkilöiden aikaa ja mahdollistaa keskittymisen ydinliiketoimintaan.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua rekrytoinnissa. Mikäli koet tarvitsevasi apua rekrytoinnissa, niin kannattaa kysyä vinkkejä myös suoraan asiantuntijoiltamme.

Autamme sinua mielellämme rekrytoinnissa ja henkilöstöasioissa!

Lue myös nämä jutut

Blogit

Turvallisempi työympäristö: Menestystarinamme työturvallisuuden parantamisessa

Blogit

Vuokratyöntekijän ja henkilöstövuokrauksen hinta (2024)

Blogit

Työhyvinvointi kilpailuetuna ja palautumisen merkitys työssä

Blogit

Hakijakokemus rekrytoinnissa – Näin luot onnistuneen rekrytointiprosessin