Siirry sisältöön
Työntekijätarinat

Valtteri triplasi palkkansa lisämyynnin avulla Sixtillä – “Tärkeintä myyntityössä on oppia kartoittamaan asiakkaan tarpeet.”

Kirjoittaja:

Emilia Ståhlhammar

Sisältöasiantuntija
Julkaistu 24.03.2022 Lukuaika: > 5 min

Tutustumme Työntekijätarinat -osiossa Wippii Workin kautta työskenteleviin osaajiin eri aloilla. Tässä tekstissä tutustutaan asiakaspalvelutyöhön Sixt autovuokraamossa. Nappaa tästä inspiraatiota työnhakuun ja myyntityössä onnistumiseen!

Valtteri, 24, Asiakaspalvelija Sixt Autovuokraamo: Lähdimme tutustumaan Valtteriin Helsinki-Vantaa lentokentälle, missä hän työskentelee Sixtin autovuokraamossa asiakaspalvelijana. Pikkulinnut olivat laulaneet Valtterin erinomaisista myyntitaidoista Sixtillä, joten halusimme selvittää tarkemmin hänen työtapojaan autovuokraamossa. Tuusulasta kotoisin oleva Valtteri on opiskellut lentäjäksi Ilmailuopistolla ja teki koulun ohella enimmäkseen opettajan sijaisuuksia. Ennen Sixtillä aloittamista hänellä ei ollut asiakaspalvelukokemusta. “Ihan uuteen ympäristöön tulin”, Valtteri sanoo. “Ystäväni työskenteli Sixtillä, minkä takia kiinnostuin kyseisestä työpaikasta. Rekryt oli juuri sopivasti auki, kun oma koulu loppui. Laitoin Wippiin kautta hakemuksen ja sieltä tuli ensimmäinen yhteydenotto”, Valtteri kertoo. Wippiin videohaastattelun jälkeen Valtterilla oli vielä haastattelu Sixtin yhteyshenkilön kanssa. “Rekrytointiprosessi oli tosi sujuva. Ensimmäiset 6 kk ja nyt kun olen ollut suoraan Sixtin palkkalistoilla, ei ole eronnut työn puolesta mitenkään”, Valtteri lisää. Valtterille Wippii Work ei ollut aikaisemmin tuttu, koska hän tiesi haluavansa juuri Sixille töihin. Nyt Valtteri on työskennellyt Sixtillä vajaa vuoden.

“Rekrytointiprosessi oli tosi sujuva. Ensimmäiset 6 kk ja nyt kun olen ollut suoraan Sixtin palkkalistoilla, ei ole eronnut työn puolesta mitenkään.“

Sixt Autovuokraamo asiakaspalvelija – Millaista työ on?

“Toimin asiakaspalvelijana Sixtin autonvuokraus pisteellä, eli vuokraamme autoja asiakkaille”, Valtteri kertoo. Asiakaskohtaamisten lisäksi työpäiviin sisältyy sähköposteihin ja puhelimeen vastaamista. Kun asiakas tulee vuokraamaan autoa, työhön kuuluu myös lisämyyntiä eli tarkemmin lisäpalveluiden tarjoamista asiakkaalle vuokrauksen yhteydessä. Asiakkaiden määrä riippuu päivästä ja kollegoiden kanssa voidaan joustavasti sopia työnjaosta. Yleensä työpisteellä työskentelee 1-2 asiakaspalvelijaa. “Yksittäinen asiakaskohtaaminen kestää yleensä noin 5 minuuttia, eli kohtaamiset hoituvat opettelun jälkeen melko rutiininomaisesti”, Valtteri lisää.

”Helsinki-Vantaan Sixtin työpisteellä vallitsee kansainvälinen ilmapiiri. Sixtin asiakaspalvelupiste on juuri valmistuneen uuden terminaalin sisäänkäynnin yhteydessä, jossa voi työn touhun lomassa tarkkailla lähteviä ja saapuvia matkustajia.”

Millaista asiakaspalvelu ja myyntityö Sixtillä on?

Vaikka asiakaspalvelutyössä painotetaan myös myyntihenkisyyttä, Valtteri kertoo sen olevan Sixtillä luonteva osa asiakaskohtaamisia. Asiakas lähestyy Sixtiä, eli heillä on jo tarkoituksena tulla vuokraamaan auto. Myynti koostuu siis lähinnä siitä, että pyritään kartoittamaan asiakkaan tarpeita. Pyritään selvittämään mitä lisäpalveluita asiakas mahdollisesti voi matkallaan tarvita. “Esimerkiksi joku on saattanut varata Lapin matkalleen pienen kaupunkiauton joten on helppo ehdottaa asiakkaalle maastoon sopivampaa isompaa autoa ja lisäturvaa”, Valtteri kertoo. Sixtillä lisämyynti voidaan siis nähdä enemmänkin tarpeiden kartoittamisen kautta, kuin turhan tuputtamisena. “Myynti on osa asiakaspalvelua. Minusta on vaikeampaa palvella asiakasta ilman lisämyyntiä, kuin lisämyynnin kanssa“, Valtteri sanoo. Sixtillä lisämyynnistä saa myös provisiota, jolla kannustetaan työntekijöitä myyntityöhön.

“Esimerkiksi joku on saattanut varata Lapin matkalleen pienen kaupunkiauton joten on helppo ehdottaa asiakkaalle maastoon sopivampaa isompaa autoa ja lisäturvaa.”

Mitä asiakaspalvelu Sixtillä vaatii?

Tilannetajua. Valtteri kertoo myös että on palkitsevaa kun omaa asiakaspalvelutyyliä pystyy kehittämään erittäin nopeasti: ”Asiakkaasta näkee kyllä melko nopeasti, onko hän tyytyväinen palveluun vai ei”. Asiakkaat ovat lähtökohtaisesti hyvin erilaisia, joten omaa asiakaspalvelu tapaa voi helposti muokata sen mukaan.

Kenelle työ Sixtillä sopii?

”Sosiaaliselle ihmiselle, ehdottomasti”, Valtteri sanoo. “Työssä ollaan asiakkaiden kanssa jatkuvasti tekemistä, mutta myös silloin kun asiakkaita ei ole on kiva jos työkaverin kanssa voi rupatella ja vaihtaa kuulumisia”, hän lisää. Asiakaspalvelukokemusta Sixtille pääsemiseksi ei tarvitse olla, kun on positiivinen asenne ja nopea oppimaan. “Helsinki-Vantaalla on myös paljon englanninkielisiä asiakkaita, joka voi aluksi jännittää. Se on kuitenkin turhaa, itsellä aluksi puhe oli hieman tönkköä, mutta on ollut erittäin antoisaa nähdä myös oman kielitaidon kehittyminen”, Valtteri kertoo. Nyt englanniksi palvelu tuntuu Valtterista erittäin luonnolliselta.

“Aikaisempaa asiakaspalvelukokemusta ei vaadita, jos on positiivinen asenne ja nopea oppimaan.”

Miten tienata lisämyynnillä?

Valtteri painottaa, kuinka tärkeää on kartoittaa aina asiakkaan tarpeet. Jos jaksaa ottaa asiakkaan yksilöllisesti ja samalla energialla, kuin päivän ensimmäisen, silloin myyntityö tuottaa tuloksia. On myös paljon kyse tavasta kertoa ja suositella. Yleensä asiakkaalla ei ole itsellä tietoa siitä, mikä auto, tai palvelukokonaisuus on hänelle paras. Tässä asiakaspalvelijalla on tärkeä rooli, jotta vuokraus on onnistunut. Parhaimmillaan Valtteri on tienannut lisämyynnin avulla kolminkertaisen kuukausipalkan. Provisiot tulevat siis lisämyynnistä kuukausipalkan päälle. Järjestelmä motivoi palvelemaan asiakkaita ja on mahdollistanut Valtterille tien kehittyä loistavaksi myyntityössä. Valtteri kuitenkin painottaa, kuinka aivan jokainen voi tienata lisämyynnillä mukavasti kuukausipalkan päälle. Sixtillä perehdytyksessä opetetaan myös lisämyyntiä ja yleisesti myyntityötä tekevät he, jotka tykkäävät siitä. Työnjako palvelupisteellä voidaan muovata sen mukaan, ketkä ovat vuorossa, Valtteri sanoo. Jos kuitenkin provisiopalkkiot kiinnostavat, kurkkaaValtterin vinkit onnistuneeseen myyntityöhön Sixtillä.

 

Nappaa Valtterin vinkit myyntityöhön!

  • Kartoita asiakkaan tarpeet.
  • Ota jokainen asiakaskohtaaminen kuin se olisi päivän ensimmäinen.
  • Tiedä mitä myyt ja suhteuta lisämyynti aina asiakaskohtaisesti.

Kiitos Valtterille työntekijätarinaan osallistumisesta! 

Sixtin ja Wippii Workin muihin avoimiin työpaikkoihin pääset tutustumaan täältä!

Valmistaudutko itse työhaastatteluun? Ota haltuun Wippiin 5 vinkkiä, joilla onnistut etähaastattelussa! 

Lue myös nämä jutut

Työntekijätarinat

Nelli-Noora Rantalan kokemuksia ja oivalluksia asiakaspalvelusta Nollakakkosella

Työntekijätarinat

Ville Lithovius kertoo työstään asiakaspalvelijana 020202 Palvelut Oy:llä

Työntekijätarinat

Emily kertoo työstään – Monipuolinen asiakaspalvelutyö Lähilogistiikalla

Työntekijätarinat

Harry Guillot: Asiakaspalvelun ammattilaiseksi Taksi Helsingin palveluksessa