Siirry sisältöön
Blogit

Työhaastattelu etänä? Nappaa nämä 5 vinkkiä etähaastatteluun!

Kirjoittaja:

Emilia Ståhlhammar

Sisältöasiantuntija
Julkaistu 02.09.2021 Lukuaika: > 5 min

Saitko kutsun etätyöhaastatteluun? Muista nämä viisi tärkeää vinkkiä, kun valmistaudut työhaastatteluun etänä!

Työhaastatteluiden järjestäminen etänä ja videon välityksellä on poikkeusolojen takia yleistynyt huomattavasti. Videohaastattelu seuraa monilta osin samaa kaavaa kuin normaali työhaastattelu, mutta muutama tärkeä asia kannattaa huomioida, jotta videohaastattelusta saa kaiken irti. Kokosimme alle viisi vinkkiä, joilla erotut eduksesi ruudun välityksellä!

1. Tarkista tekniikka ja harjoittele

Varmista hyvissä ajoin ennen haastattelua, että tekniset asiat ovat kunnossa. Testaa internet yhteys, mikrofoni ja kamera, jotta ne toimivat työhaastattelu tilanteessa ilman ongelmia. Näin varmistat helposti hyvän ensivaikutelman. Etähaastattelu voidaan järjestää erilaisten viestintävälineiden kautta (esim. Teams, Zoom, WhatsApp, Google Chat jne.) ja on hyvä ottaa selville etukäteen, mitä kanavaa haastattelussa käytetään. Wippiillä haastattelut toteutetaan Google Meetsin kautta puhelimitse tai tietokoneella videon välityksellä. Tarkista ennen haastattelua, että osaat ainakin avata ja sulkea kameran sekä mikrofonin. On myös hyvä olla perillä, miten sovelluksella vastaanotetaan ja lähetetään tiedostoja. Jos et ole tottunut puhumaan kameralle, kannattaa tilannetta harjoitella etukäteen. Voit esimerkiksi ottaa itsestäsi testivideon ja tarkistaa miltä äänesi kuulostaa ja miltä kehonkielesi, kameran asento, sekä tausta näyttävät. Voit myös kaverin kanssa testata videoyhteyttä ja harjoitella kameralle puhumista. Jos testailusta huolimatta haastattelussa kuitenkin ilmenee teknisiä ongelmia, älä hätäänny. Asenteella on suuri vaikutus ja voit miettiä etukäteen, miten häiriön ilmaantuessa toimit. Parhaimmassa tapauksessa yhteyden katkeaminen saattaa jopa rikkoa jäätä ja mahdollistaa rentoutumisen haastattelussa. On hyvä muistaa että etätyöhaastattelu on vaatinut totuttelua myös rekrytoijalle ja pääasiassa he haluavat sinun onnistuvan haastattelussa!

2. Sinulla on etänä kotietu

Kun osallistut haastatteluun kotoa käsin, ei sinun tarvitse stressata ulkoisia muuttujia, joita normaalisti työhaastatteluun ja siihen osallistumiseen voi liittyä. Esimerkiksi uudesta ympäristöstä ja sinne saapumisesta ei tarvitse huolehtia, kun haastattelu voidaan hoitaa kotoa käsin. Haastattelu voi olla huomattavasti rennompi, koska saat olla sinulle tutussa ympäristössä. Ota siis kaikki ilo irti siitä, että etähaastattelussa sinulla on kotietu. Järjestä itsellesi oma tila haastatteluun ja aseta koneesi paikkaan, jossa pysyt istua hyvässä ryhdissä ja missä on riittävästi luonnonvaloa. Rauhallinen haastattelutila on avain. Näin pysyt keskittymään haastatteluun ja antamaan itsestäsi motivoituneen kuvan. Etähaastattelu voi parhaassa tilanteessa mahdollistaa sinulle luonnollisemman tavan kertoa itsestäsi ja näin lisätä onnistumistasi. Kerää siis kotiedusta itsellesi itsevarmuutta ja ole haastattelussa kuin kotonasi.

3. Tee itsellesi muistiinpanot

Normaalissa työhaastattelussa muistiinpanojen pitämistä esillä ei välttämättä suositella. Videohaastattelussa omien muistiinpanojen pitäminen toisella välilehdellä tai koneen vieressä voi kuitenkin olla erittäin hyödyllinen apukeino. Usein työhaastatteluiden jälkeen muistaa asioita, joita olisi halunnut sanoa, mutta jäivät hetkisen tilanteen takia sanomatta. Omat muistiinpanot auttavat sinua pysymään järjestelmällisenä omien vastaustesi kanssa. Tee siis etukäteen lista asioista mitä haluat rekrytoijan saavan sinusta selville. Näin muistat helposti haastattelussa sanoa kaiken haluamasi. Käytä muistiinpanoja apuvälineenä, mutta älä kuitenkaan lue suoraan valmiista tekstistä, sillä niihin täysin nojaaminen huomataan myös kameran toiselle puolelle. Voit myös avata CV:si valmiiksi sivuun, jotta voit tarvittaessa ottaa sen sisällön puheeksi rekrytoijan kanssa.

4. Valmistaudu kuin oikeaan työhaastatteluun

Vaikka etähaastattelu saattaakin olla rennompi kuin perinteinen työhaastattelu ja omat muistiinpanot voivat auttaa haastattelun aikana, ei valmistautumista kannata unohtaa. Pukeudu siististi, varmista ettei ympäriltäsi kuulu häiritsevää melua ja ole ajoissa. Varaa rauhallinen ympäristö haastattelulle, ja pyri ottamaan haastattelu tilassa, jossa keskittyminen ei herpaannu muihin asioihin. Yleensä etänä järjestetyssä haastattelussa kysymykset ja rakenne vastaavat monelta osin normaalia haastattelua. Valmistaudu siis kertomaan itsestäsi ja mieti valmiiksi muutama kysymys rekrytoijalle, joilla voit korostaa kiinnostusta kyseistä työpaikkaa kohtaan. Muista kuitenkin, että suoraan paperista lukeminen tai asioiden selvittäminen netistä haastattelun aikana ei kannata. Pyri mieluummin olemaan haastattelussa täysin omana itsenäsi. Tärkeää on tuoda oma persoona esille ja olla läsnä tapaamisessa. Myös kameraan katsominen on tärkeää, sillä videohaastattelussa se vastaa silmiin katsomista. Voit kuvitella saapuvasi oikeaan työhaastatteluun, vaikka haastattelu tapahtuukin kotoa käsin. Rekrytoijan näkökulmasta on myös kohteliasta ilmoittaa mahdollisimman pian, jos työnhakusi jostain syystä päättyykin tai työllistyt muualle.

5. Tuo itsesi kunnolla esiin

Ensivaikutelman antaminen ja persoonallisuuden esiin tuominen on luonnollisesti vaikeampaa etänä. Videon välityksellä ilmeiden, eleiden ja tunteiden välittäminen voi olla haasteellisempaa, kuin kasvokkain tapahtuvassa kohtaamisessa. Älä siis pelkää korostaa ilmeitä ja eleitä sekä kiinnostustasi työtehtävää kohtaan! Kerro myös rohkeasti haastateltavalle, jos sinua jännittää. Tuo aito itsesi esiin, kommunikoi selkeästi ja vältä vaikuttamasta passiiviselta. Videohaastattelussa kannattaa myös huomioida, että puhe voi välittyä hieman viiveellä. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota selkeään puhetyyliin ja pitää lyhyitä taukoja vastausten välillä, jotta vältät päälle puhumisen ja toistamisen.

 


 

Toivottavasti näillä ohjeilla seuraava työhaastattelu etänä sujuu mutkitta ja voit ottaa sen ilomielin vastaan! Onnea haastatteluun!

Wippiin avoimiin työpaikkoihin voit tutustua täältä.

Lue myös nämä jutut

Blogit

Turvallisempi työympäristö: Menestystarinamme työturvallisuuden parantamisessa

Blogit

Vuokratyöntekijän ja henkilöstövuokrauksen hinta (2024)

Blogit

Työhyvinvointi kilpailuetuna ja palautumisen merkitys työssä

Blogit

Hakijakokemus rekrytoinnissa – Näin luot onnistuneen rekrytointiprosessin